Anneke Frankenberg (viool, tekst, zang) en Marieke van der Heijden (cello, zang)
Anneke Frankenberg (viool, tekst, zang) en Marieke van der Heijden (cello, zang) Foto: Thom Bruggeman

De Zilveren Beker

zaterdag 4 mei 2024 21:00

ARNHEM - De voorstelling ‘De Zilveren Beker’ is zaterdag 4 mei te zien in boekhandel Het Colofon Arnhem. Aanvang 21.00 uur, duur ongeveer 45 minuten. Reserveren: https://www.hetcolofon.nl/

1942: Een 11-jarig Joods jongetje duikt onder. Hij moet alles achterlaten, ook de zilveren beker die hij na zijn geboorte van zijn Duitse grootvader kreeg om hem te beschermen.

2009: Een grootvader die weet dat hij niet lang meer te leven heeft, maakt een boekje voor zijn 2-jarige kleindochter met het verhaal van de zilveren beker: om haar te vertellen over de oorlog, de onderduik, de engelen die hem hebben gered, en hoe de beker bij hem terug is gekomen. Maar vooral: om haar te vertellen hoeveel hij van haar houdt.

De Zilveren Beker is een muziekverhaal, gebaseerd op een boekje van Wim Frankenberg, gemaakt voor zijn kleindochter. 

De voorstelling maakt deel uit van Theater na de Dam (https://theaternadedam.nl/). In dit landelijke initiatief spelen op 4 mei om 21.00 uur tegelijkertijd in 60 steden en dorpen in Nederland meer dan 130 voorstellingen over de Tweede Wereldoorlog voor ruim 22.000 bezoekers. Deze gelijktijdige en gedeelde beleving maakt elke voorstelling extra intens.

Credits

viool, tekst, zang, concept: Anneke Frankenberg:    

cello, zang: Marieke van der Heijden

tekstbijdragen: Peer Wittenbols 

regie-advies: Edgard Geurink

muziek: Béla Bartók, Franz Schubert, Wladyslaw Lidauer, Anneke Frankenberg, volksmuziek uit Hongarije, Slowakije en Rusland

houtsnijwerk: Gesina Liedmeier

Locatie