Genieten van een kopje Vrijheidssoep.
Genieten van een kopje Vrijheidssoep. Foto:

Vrijheid vieren met maaltijd in Eusebius

Algemeen

ARNHEM - Burgemeester Ahmed Marcouch heeft de Vrijheidssoep al geproefd die 5 mei in de Eusebiuskerk wordt geserveerd voor de eettafels. “Verrukkelijk”, zegt Marcouch waarderend over het recept van TV-kok Nick Toet. Ook waarnemend commissaris van de Koning Henri Lenferink vindt de soep heerlijk. 

Er worden zo’n 500 Arnhemmers verwacht om samen te eten en te praten met elkaar. Marcouch hoopt dat al die tafelgenoten de avond daarvóór (4 mei) ook deelnemen aan de Dodenherdenking.

Delen, daar ligt de grote bron van levensvreugde, ziet de burgemeester. “Het mooie van delen is dat de deler niets verliest maar juist meer ontvangt. De soep raakt op van delen, dat is een waarheid als een koe. Maar onze verhalen aan tafel, daar komen juist allemaal nieuwe verhalen van. En ook onze vrijheid brengt meer vrijheid als wij die delen. Net als kennis, hoe meer wij geven, des te meer wij terugkrijgen. Zo veel mooier, eindeloos beschaafder dan de vrijheid inpikken ten koste van anderen, zoals we ellendig genoeg soms zien gebeuren bij agressieve demonstraties.” 

De burgemeester verwacht dat op 5 mei de Arnhemse musici en dichter Jesse Laport aan de tafels de tongen losmaken. “Ik hoop dat door alle verhalen die over tafel gaan er tussen Arnhemmers nieuwe contacten ontstaan.” 

Thuis soep uitdelen kan ook: wie bij Dudok Arnhem Vrijheidssoep koopt, doneert de opbrengst aan de Voedselbank en zo ook als de soep ter plekke van de kaart wordt gegeten. De Vrijheidsmaaltijd wordt georganiseerd m.m.v. Nationaal Comité 4 en 5 mei, Vfonds, Provincie Gelderland, Rijnbrink, Gemeente, Dudok Arnhem, de Eusebius, Bakkerij Hilvers en Vrijwilligerscentrale Arnhem.

Afbeelding
Afbeelding