Arnhem spendeert meer dan een half miljoen voor zuinig witgoed

Algemeen Kort nieuws

ARNHEM - De gemeente Arnhem stelt nog eens 280.000 euro beschikbaar zodat 465 Arnhemse gezinnen en huishoudens hun energieslurpende witgoedapparaten zoals wasmachines kunnen inruilen voor een zuiniger model. Hierdoor neemt de hoeveelheid energie dat in de stad wordt verbruikt en de bijhorende kosten af. 

Eerder werd al 360.000 euro uitgegeven voor minimaal 600 energiezuinige witgoedapparaten van maximaal 600 euro. De subsidie wordt verlengd en geeft Energiebank Arnhem de mogelijkheid om met meer witgoedapparaten vele gezinnen en huishoudens met een kleinere portemonnee te ontlasten. 

Energiecoaches van de Energiebank Arnhem merken dat het inruilen van oude witgoed voor een stuk zuiniger model, een groot verschil maakt. Naast de inruilregeling geven energiecoaches ook adviesgesprekken en zorgen ze voor kleine maatregelen zoals tochtstrips.

Cathelijne Bouwkamp, wethouder Duurzaamheid vindt de inruilactie cruciaal: “We weten hoe gezinnen en huishoudens gebukt gaan onder zware energiekosten. We moeten goed kijken wat slimme manieren zijn om die kosten zo laag mogelijk te houden. De energieprijzen zijn instabiel en nog steeds hoger dan een paar jaar terug. Een wasbeurt met een energieslurper kost gemiddeld het dubbele van een wasbeurt met een zuinig model. Arnhemmers weten door dat rekensommetje en dankzij het goede werk van de Energiebank Arnhem, de regeling goed te vinden. Dat zorgt dat we deze regeling graag verlengen.”

Op 21 maart 2023 heeft het college de tijdelijke subsidieregeling energiezuinig witgoed 2023/2024 gemeente Arnhem vastgesteld. Hierin is 360.000 euro opgenomen voor het financieren van minimaal 600 energiezuinige witgoedapparaten van maximaal 600 euro. Met de verlenging tot 31 december 2025 zorgt de gemeente voor minimaal 465 extra witgoedapparaten.